Странице

четвртак, 29. јануар 2015.

Otvori vrata pravom (2008)

Låt den rätte komma in


Režija: Tomas Alfredson


Uloge: 
Kåre Hedebrant, Lina Leandersson

Žanr: horor, drama



U moru sličnih stvari na kraju uvek naletite na nešto što se izdvoji. Takav je slučaj sa mnom i ovim filmom. Nisam neki naročiti ljubitelj horora, gledam ih ali ne mogu reći da uživam kao u nekim drugim žanrovima. ''Otvori vrata pravom'' nije čist horor, nema gadnih scena kao regularni žanrovski filmovi ali ipak se značajno izdiže u odnosu na ostale. Zašto?

Zato što zaobilazi onaj već dobro poznati šablon pripovedanja o životu vampira: super riba/momak kraljevi noći, ekstremni negativci, jurnjava za obrokom, besna kola... Koristi jedan sasvim nov, prirodan pristup toj vrsti, toliko da na momente dok gledaš sve izgleda zaista stvarno. U ostalom, koji se još film ozbiljno bavi problemom preživljavanja usamljenog deteta-vampira u savremenom svetu... sve ovo u domenu fikcije jer oni ne postoje :)


*Centralnu priču zauzimaju 12-o godišnji Oskar i Eli koji se sreću u dvorištu kompleksa zgrada u Stokholmu. Odmah je primetna ona dečja privlačnost :) a kako i ne bi kad su oboje usamljeni i nekako drugačiji od ostalih, Eli prilično... Dok pratimo razvoj njihovog odnosa imamo i dve zasebne priče. S jedne strane Oskarov problem sa odrastanjem i decom u školi a sa druge, seriju zločina i čudan odnos Eli i muškarca koji s njom živi.*

Naracija je urađena perfektno i precizno, tako da na kraju ništa ne ostane nejasno. Možda nekome bude delovalo presporo ali meni nije smetalo, takav je senzibilitet filma... Što se tehničke strane tiče, muzika je savršeno uklopljena a fotografija kristalno čista i interesantna, korektno odrađeno sa minimalnom upotrebom spec. efekata što je dodatan plus u obradi priče takve kakva jeste.

Likovi Eli i Oskara nam pokazuju koliko detinjstvo ume da bude nezgodno i koliko dečja ljubav može da bude iskrena i bez predrasuda. 

Od mene ocena 8+*. 


Нема коментара:

Постави коментар