Странице

петак, 13. фебруар 2015.

Lepo spavaj (2011)



Režija: Jaume Balagueró

Uloge: Luis Tosar, Marta Etura

Žanr: triler, horor, drama


Kod ovog ostvarenja imamo u suštini triler sa elementima horora i nešto manje drame. Režiser vešto balansira stilove... Psiho u kombinaciji sa Hanekeovim Čudnim igrama. Nije nešto trpan tehnologijom već je slika u glavnom prirodna i realna sa vešto usklađenim osvetljenjem. Gluma Luisa Tosara je odlična, ušao je u ulogu potpuno uverljivo i time približio svoj lik publici.

*U središtu priče nalazi se portir u stambenoj zgradi koji je prilično razočaran u svoj život. Nema prijatelje, devojku, porodicu... Usamljenost nadoknađuje poslom, usiljenim osmesima i brigom o stanarima. Od svih njih jedan se posebno izdvaja u Cezarovim očima i postaje predmet opsesije.*



Lepo spavaj izbegava nategnute horor scene. Polako i pažljivo gradi tenziju celom svojom dužinom. Na gledaoca utiče psihološki jer je tok radnje zaista uverljiv i realan. Toliko da nas navodi do zaključka tipa ''ovo stvarno može da se dogodi''. Alternativni prevod naslova mogao bi da bude i ''Dok ti spavaš'' što stvar čini još jezivijom. Za razliku od uobičajenih trilera ovaj film daje mnogo veći uvid u psihu i postupke negativca jer je sam pristup priči iz njegovog ugla.

Apsolutno je vredan gledanja i preporučujem ga svima. Nema eksplicitnih scena (osim jedne) i ne bi trebalo da bude problem onima sa slabijom tolerancijom na nasilje. Laku noć :)

Od mene dobija 7+*

 

Нема коментара:

Постави коментар