Странице

среда, 18. март 2015.

August Rush (2007)

August Rush


Režija: Kirsten Sheridan

Uloge: Freddie Highmore, Keri Russell, Jonathan Rhys Meyers

Žanr: drama, muzika


Ako tražite film za dizanje razpoloženja našli ste pravi naslov. Ovo je melodična i lepa urbana bajka za (na primer) vikend popodne ili ''onaj'' dan kada vam je svega preko glave.
Preporučujem da malo odvrnete zvučnike i potpuno oživite čula. Pritiskom na dugme ''play'' zaronićete u pravu muzičku kompoziciju od filma. I to je njegov najjači adut, ne kompleksnost i kvalitet scenarija, glume...ne, muzika. Scenario je pomalo predvidljiv, čak i ''sapunjast'' ali dobro :)

*Evan je dečak iz sirotišta koji u prkos teškom detinjstvu u svemu vidi lepotu i doživljava je na specifičan način. Duboko veruje da ga roditelji negde čekaju i sa namerom da ih pronađe beži u Njujork gde otkriva novu dimenziju svog muzičkog talenta. Slučajno ili uz pomoć sreće (kako god to shvatite) dospeva do poznatog muzičkog koledža Džulijard gde ga primaju raširenih ruku.*

Sporednu ali važnu ulogu gradske barabe igra velikan Robin Vilijams čime filmu daje ,produkcijski, malo ozbiljniju notu. Dečak-glumac koji igra glavnu ulogu je bio odličan. Veoma se dobro uklapa u celu priču, verno oslikava krhkog i napuštenog ali samouverenog mališana. Priča, razvoj i rekonstrukcija događaja imaju rupe i holivudsku teatralnost ali meni nije smetalo. Nisam ni očekivala perfekciju u tom segmentu jer je i onako poenta ovog projekta (predpostavljam) bila moć vere i muzike. Vere u sebe kao glavne pokretačke snage čoveka.

Inače, stručne kritike su ''uništile'' ovaj film niskim ocenama. Do nekle mogu da se složim s njima jer generalan/tehnički kvalitet nije na zavidnom nivou. No, nije to uvek presudno za uspeh na ekranima. ''Rush'' svoju publiku kupuje pozitivnim i kreativnim stavom prema svemu što nas okružuje. Raskošnom harmonijom zvukova kupio je i mene.

Ocena 6*, preporuka za gledanje 9/10.


Нема коментара:

Постави коментар