Странице

петак, 20. фебруар 2015.

Ne reci nikome (2006)



Režija: Guillaume Canet 

Uloge: François Cluzet, Marie-Josée Croze, André Dussollier

Žanr: krimi, triler


Što se Francuza tiče, uglavnom sam gledala drame i komedije pa ovoga puta potražih neki malo drugačiji film. Ne reci nikome me je prijatno iznenadio, pre svega načinom na koji gradi priču. Scenario je adaptacija romana američkog pisca što je zanimljivo jer je ta relacija obično suprotna. Radi se o detaljnom, napetom i uzbudljivom trileru sa dosta zapleta. 

*Aleksandar Bek je uspešan pedijatar koji bukvalno tapka u mestu 8 godina. Razlog je nasilno ubistvo njegove supruge za šta je bio glavni osumnjičeni a pravi počinioci nikada nisu otkriveni. Kada policija pronađe dva leša na mestu koje je blizu onog gde je bačeno Margoino telo slučaj se obnavlja a Aleks je opet osumnjičeni br. 1. Misterija postaje još veća kada dobije anoniman e-mail sa video snimkom na kome se vidi Margo, živa.*

Autori su se potrudili da gledaocima stvore osećaj uključenosti u ceo Aleksov slučaj što upotpunjuje doživljaj. Kluzetova gluma je na sasvim zadovoljavajućem nivou (mada ne i njegova najbolja). Radnja je intenzivna od početka a ulozi rastu linearno kako film odmiče. Dobijamo puno detalja iz različitih pravaca pa je za razumevanje potrebna puna koncentracija. Rasplet je na kraju potpun i ne ostavlja repove. Nekoliko pričica se spaja u konačno razrešenje slučaja. (kao sitna slagalica koju možda ne rešimo iz prvog pokušaja)

Postoji nekoliko sitnih nelogičnosti koje su podnošljive (u zavisnosti od toga šta očekujete) s obzirom da smisao glavne priče nije poremećen. Sviđa mi se ali nisam oduševljena filmom... za preporuku svakako jeste, barem ljubiteljima krimića i trilera. 

Dajem mu solidnih 7*.



Нема коментара:

Постави коментар