Странице

недеља, 8. март 2015.

Lovci na glave (2011)



Režija: Morten Tyldum

Uloge: Aksel Hennie, Nikolaj Coster-Waldau

Žanr: krimi, triler 


Pre nego što krenem sa pisanjem o filmu napomena da je rađen po istoimenoj knjizi. U pitanju je triler norveškog autora Joa Nesboa. Nisam je čitala ali koliko vidim, oni koji jesu su prilično zadovoljni adaptacijom (što nije baš čest slučaj). 

Umereno brutalan i beskompromisan film, tako bih ga opisala najkraće. Prvi utisak je zadovoljstvo umećem uklapanja svih segmenata u celinu. Toliko da sve ključne i po malo eksplicitne scene u opšte ne deluju šokantno već budu uobičajene bez štrecanja i širenja očiju. Odlične su, prirodno uklopljene u ceo koncept tako da vam budu dovoljno bliske i zato komplimenti celoj ekipi.


*U središtu priče je egocentrični skaut novih radnika za velike kompanije koji se takođe bavi i krađom slika da bi zadovoljio troškove života ''na visokoj nozi''. Sve to da bi njegova supruga bila srećna i zadovljna, ili sam sebe vara da tako kupuje njenu odanost. Uz sve poslovne veze koje ima lako pronalazi žrtve i posao mu ide bez problema sve dok ne naleti na pogrešnog ''lika'' i on sam postane meta.*


Klas kao karakter mi je ostao nerazjašnjen i bled. Odigran je nekako ravnodušno od strane Nikolaja (širim masama poznatijeg kao Džejmi Lanister)...tako se barem meni čini, neću da sudim, možda su baš taj efekat i hteli. Glavni lik je jako dobro i jasno portretisan. Rodžer nije psiho sa podeljenom ličnošću ali jeste osoba koja živi dva različita života kojima vešto žonglira. Jedan za oči svoje žene i javnost - veštački održavan i dirigovan, i onaj drugi stvaran i neizbežan - koji ne želi. Međutim, on napreduje kao osoba tokom celog filma. Na početku ga vidimo u jednom a na kraju u sasvim drugačijem i pozitivnijem svetlu.

Pametno napisana, inteligentna i u tačno podešenim momentima duhovita priča. Isti pisac je kasnije izdao knjigu pod nazivom Sneško i jedva čekam ekranizaciju koja je u planu.

Definitivna preporuka za gledanje i ocena od 8*.



Нема коментара:

Постави коментар